Strona używa plików cookies więcej

Wydarzenia

Siedziba geologów już po remoncie

Druga połowa 2015 r. i rok 2016 były przełomowe dla Instytutu Nauk Geologicznych, mieszczącego się przy ul. Cybulskiego 30–38. Ten zabytkowy budynek, powstały w latach 1935–1940 wg projektu Rudolfa Kühna i będący przykładem monumentalnej architektury rządowej w przedwojennym Wrocławiu, doczekał się wreszcie remontu w części zajmowanej przez uniwersyteckich geologów.

Położony przy nadodrzańskim bulwarze gmach jest w rzeczywistości kompleksem kilku budynków współdzielonych przez Archiwum Państwowe we Wrocławiu i Uniwersytet Wrocławski, który ulokował tu swoich geologów i fizyków. Po latach przygotowań planów i projektów przebudowy pięter przejętych i częściowo zasiedlonych po byłej Akademii Rolniczej, nadszedł czas realizacji zamierzeń. Zadanie było ambitne, ponieważ remont odbywał się w obiekcie, w którym nie przerwano pracy naukowej i dydaktycznej.

Prace przygotowawcze polegały na opróżnieniu III piętra z wszystkich mebli i urządzeń, a dzięki zaangażowaniu pracowników Instytutu udało się tego dokonać w okresie wakacyjnym. Prace budowlane zaczęły się od wyburzeń. Poszło szybko, ponieważ stan pomieszczeń zdecydowanie ułatwiał to zadanie… Kolejne etapy nie były już tak szybkie, ale efekty robiły piorunujące wrażenie. Dużym wydarzeniem była budowa szybu windowego. Skomplikowana architektura leciwego już budynku wymusiła zmiany projektowe i niestety wykonanie windy przeciągnęło się aż do maja 2016 r.

Po zakończeniu prac na III piętrze, przyszła kolej na remont klatek schodowych i części I piętra, gdzie oprócz Zakładu Petrologii Eksperymentalnej mieli przeprowadzić się geografowie z zakładu Geografii Fizycznej i Zakładu Geografii Regionalnej i Turystyki.

Budynek zmieniał się nie tylko wewnątrz, bowiem remont objął również wymianę poszycia dachowego, wymianę okien na klatach schodowych i nową elewację. To właśnie elewacja była przysłowiową wisienką na torcie. Po zdjęciu rusztowań budynek wyłonił się w pełnej okazałości i dopiero wtedy, porównując go z przylegającymi budynkami, można było uświadomić sobie, w jak złym stanie dotąd pozostawał.

W sumie w budynku wyremontowano pokrycie dachowe wraz z renowacją i zabezpieczeniem więźby dachowej, klatki schodowe wraz z remontem stolarki i wymianą okien, a generalnemu remontowi poddano I i III piętro, gdzie powstały nowoczesne laboratoria, sale dydaktyczne i pokoje dla pracowników. Prace remontowe były bardzo uciążliwe zarówno dla pracowników, jak i studentów, ale dzięki dużej wyrozumiałości i świadomości przyszłego stanu, wszyscy dzielnie znosili te trudy, za co władze Instytutu składają serdeczne podziękowania.

Kompleksowa przebudowa budynku i modernizacja pomieszczeń Instytutu Nauk Geologicznych zakończyła się jesienią 2016 r. i kosztowała łącznie 8,8 mln zł, z czego 7,7 mln zł stanowiła dotacja celowa MNiSW.

Dodane przez: Krzysztof Moskwa

22 Lut 2017

ostatnia modyfikacja: 9 Mar 2017